Herkes gibi çocukların da sanatı, özellikle de edebiyatı öğrenme hakkı vardır. Yetişkinlerin aksine, çocuklar ön izleme eksikliği nedeniyle bu talebi karşılamak için özel edebi eserlere ihtiyaç duyarlar. Böylece çocuk edebiyatı ortaya çıkmıştır.
Eskiden çocuk edebiyatı ninniler ve tekerlemelerle başlar, masallar, efsaneler, destanlar, fabllar, atasözleri ve deyimlerle devam ederdi. Sanayi toplumunda yazılı kültüre geçişle birlikte çocukların yazılı edebi ürünleri tüketmesinin önü açılmıştır, ancak yetişkinler için üretilen çeşitli edebi ürünleri çocuklar kolaylıkla kullanamamaktadır. Çocukların da okuması gerekiyordu. Böylece çocuk edebiyatı doğdu. Günümüzde yetişkinler için yazılmış bazı edebi eserleri çocuklar okuyabilse de konular onların ilgisini çekmeyebilir ve anlamakta güçlük çekebilirler. Edebi ürünler çocukların yaşına, cinsiyetine, ilgi ve ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir ve hatta doğrudan ilgili çocuklara sunulabilir.
Günümüzde çocuk edebiyatı diğer türleri geride bırakmıştır. Belki de çocuk edebiyatının dışında “çocuk yayıncılığı” demek daha doğru olur. Çocuklara yönelik yayınları ebeveynler çeşitli mecralardan temin edebilirler. Bunlar ağırlıklı olarak çocuk edebiyatı ürünlerinde (öykü, hikaye, bilmece, roman, çizgi roman vb.), çocuk dergilerinde, TV programlarında (çocuk programları, çizgi filmler vb.) ve internetteki çocuk sayfalarında kendini göstermektedir.
Çocuk yayınlarının içerik, biçim, dil ve anlatım açısından belirli ilke ve kuralları olmalıdır. Bu ilke ve kurallara uygun olarak üretilen ürünler, çocukların bunları doğru kullanmalarını ve faydalı bilgi ve beceriler kazanmalarını sağlar. Çocuk kitapları göz önüne alındığında, çocuk yayınlarında dikkat edilmesi gereken özelliklerden bazıları şunlardır.
Genel olarak konuşursak, resmi özellikler kitabın hacmi (kalınlığı), baskı, cilt, sayfa düzeni, harfler, yazım ve noktalama işaretleri ve resimlerdir. Elbette bunlar çocukluğun yaş/sınıf özelliklerine göre değişebilir.
Kitabın formatı çok önemli. Çocuk kitabı vitrinde gördüğünde beğenmeli ve satın almaya istekli olmalıdır. Kitap klasik bir kitap formatında olmak zorunda değil, oyuncaklara veya çeşitli canlı ve cansız nesnelere benzetilerek oluşturulabilir. Bu kitabın biçimsel özellikleri arasında şunlar aranmalıdır:
1- Kapak görseli canlı, çekici ve kitabın içeriği ile uyumlu olmalıdır. Kapak sağlam, kalın ve yüksek kaliteli karton olmalıdır. Kitabın başlığı, genel veya tanımlayıcı resim, kapakta yazar, ressam ve matbaa adı bu kitabın yaratıcısına saygı yazısı olmalıdır. Önerilen yaş grubu veya sınıfı da belirtilmelidir.
- Bu kitap dayanıklı mat kağıda basılmalıdır. Mürekkebi solmamalı veya dağıtmamalıdır.
- Kitap hacimli olmamalıdır.
- Okul öncesi kitaplar kumaş veya karton üzerine de basılabilir.
- İmla, noktalama ve söz dizimi doğru olmalıdır.
- Kitap ve dergilerin kapağı sağlam ve sıcak tutmalıdır.
- Satır aralığı uygun aralık (1.5 aralık) olmalıdır.
- Çocuğun gelişim evresi dikkate alınmalıdır.
- Ana metindeki metin, arka plan rengiyle tezat oluşturan bir renkte yazılmalıdır.
- Metin el yazısı şeklinde de olabilir. Bu, çocukların el yazısını öğrenmesini kolaylaştırabilir (özellikle birinci sınıfta).
- Ciltleme için tutkal kullanılmamalı, ancak ip sağlam olmalıdır.
- İsim kısa ve ilgi çekici olmalıdır.
- Engelliler için yazılan kitaplarda ilgili engel grubunun özellikleri ve engeli dikkate alınmalıdır. Örneğin, görme engelliler için sesli kitaplar ve Braille alfabesi sağlayın.
- Okul öncesi dönem çocuklarına yönelik kitaplarda her sayfanın 3/4'ü resim, 1/4'ü yazı için kullanılabilir.
Kampanya ve Fırsatlarımızdan İlk Siz Haberdar Olun!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Daha fazla...