Kağıda ilişkin buluntular günümüzden yaklaşık olarak 4 bin yıl öncesine yani milattan önce ikinci yüzyıla dayanmaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalarda rastlanan kalıntılara bakıldığında ilk kağıdın kil tabletten, parşömenden ve ahşap tablet gibi malzemelerden yapıldığı görülmüştür. Mısırda “Cyperius” yani papirüs olarak isimlendirilen bitkilerin sapları belirli boyutlarda kesilip dövülür ve hamur haline getirilir. Bu hamurdan ise ilk kağıt yani papirüs yapılmıştır. Daha sonraki süreçte hayvan derilerinden yapılmış olan ve pergament kağıdı olan günümüzde bilinen parşömen, günümüzde uzun kullanım süresinden ötürü hala kullanılan, yazmaya ve resim yapmaya oldukça müsait bir kağıt çeşididir.
Bugün ki kağıt hamuru ise milattan sonra 105 yılında Çinli bir saray görevlisi tarafından bulunmuştur. Orta Asya’da yapılmış olan arkeolojik çalışmalarda milattan sonra 3. ve 7. yüzyıllarda dur ağacı kabuğu, kenevir, kendir ve pamuktan üretilmiş lan kağıtlar da bulunmuştur.
Kağıdın icadı Çin’in dünya da güçlü bir konumda olduğu dönemlere rastlamaktadır. O zamanlarda en gelişmiş kültüre sahip olan Çin’in büyümesi ve gelişmesine kağıt hiç kuşkusuz büyük katkı sağlamıştır. Kağıt kullanımına diğer medeniyetler 700’lü yıllarda başlamışken Çin bundan daha önce başlamıştır. Kağıt yapma metodunu Cai Lun keşfetmiştir ve bu keşif Orta Asya’ya 751’de, Bağdat’a ise 793’de ulaşmıştır. Fakat kağıt yağma metodunun Avrupa’ya ulaşması çok daha uzun zaman almıştır. 1151 yılında İspanya’da kağıt üretimine başlanmıştır. Bununla beraber ancak Avrupa kağıt yapma metodu ile tanışmıştır. Ayrıca matbaanın icadı da kağıdın önemini arttırmış ve 18. yüzyılın sonuna gelindiğinde bir ihtiyaç olarak kağıt makinesi icat edilmiştir. Yapılan makine o dönemde kullanılabilen ve kağıt üretimi gerçekleştirebilen tek makineydi. Ancak kağıdın şu an ki formuna ulaşması çok zaman almıştır.
Kağıtların sahip olduğu boyutlar vardır. Özellikle ofis çalışanları ve baskı sektöründe hizmet veren kişiler kağıt boyutlarını mutlaka bilmesi şarttır. Baskı yapılabilecek olan alanı ölçmek, hesaplamak gibi konular da son derece önemli yarar sağlar. Kağıt boyutlarını verilecek baskı siparişlerinin evrensel bir dil ile ifade edilmesine de katkı sağlar ve yardımcı olur. Müşteriler ve baskı sektöründe bulunan kişiler, kağıtların detaylı ölçülerini vermek yerine standart kağıt boyutlarından dilediğini seçer ve siparişini tamamlarken de siparişlerin en doğru şekilde anlaşılabilmesi için daha önceden belirlenmiş olan kağıt ölçülerinden yararlanılır. Kağıtların boyutları, ağırlıklı olarak harf ve rakamların kombinasyonları ile isimlendirilir. En sık kullanılan kağıt ölçüleri ise A3, A4 ve A5 boyutlarıdır.
Yüksek kalitede olan A4 kağıtları en sık tercih edilen boyuttur. Hem fotokopi çekmek için hem de yazıcılardan çıktı almak için çok sık kullanılan bu ölçü için ayrıca dosya kağıdı ismi de verilmektedir.
Kağıtlar sayesinde iş yerlerinde sık sık sözleşmeler, yazışmalar, toplantılar ve notların arşivlenmesi sağlanır ve yardımcı olur. A4 kağıdının ölçüsü standart olarak 210 mm x 297 mm şeklindedir. A4 kağıt fiyat aralığı ise tamamen gramajına göre değişiklik göstermektedir. A4 kağıtlarını günlük kullanım için ofise, evde ve okulda tercih edebilirsiniz.
A4 kağıdın kalınlığı normalden daha ince ise, sayfanın arkasından renk ve yazı net bir şekilde görülebilir. Kağıt geriye doğru şişer ve her iki tarafı da kullanılamaz hale getirir. Ayrıca, kopya kağıdı ve çıktı kağıdı olarak düşük kaliteli A4 kağıt kullanıldığında, baskı kalitesi düzgün olmayacaktır. Özellikle renkli baskının görüntü kalitesi zayıftır ve ideal sonuçlar sağlayamaz. Bu nedenle, ince A4 kağıdı seçmemek en iyisidir. A4 kağıdına fotokopi kağıdı da denir ve ağırlığı gsm cinsinden ifade edilir. Türkçede metrekareye gram denir. Alacağınız A4 kağıdın ağırlığını ambalajına bakarak anlayabilirsiniz. Standart uygun kalite A4 kağıt ağırlığı 80 gram olmalıdır. Selüloz içeriği daha yüksek olan kağıdın kalitesi ve beyazlığı daha yüksek olacaktır. Düşük kaliteli kağıt kullanmak yazıcıda kağıt sıkışmalarına neden olabilir. Bu, yazıcıya zarar verebilir ve ek maliyetlere neden olabilir.
Kampanya ve Fırsatlarımızdan İlk Siz Haberdar Olun!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Daha fazla...