Çocuk kelimesi aslında çok kapsamlı bir kelimedir. Ama temel anlamına bakıldığında çocuk, bebeklik ve ergenlik çağının arasında kalan yaş grubudur. Temel beceriler yani konuşma, düşünme gibi yetiler kazanıldığı zamandan itibaren çocukluk dönemi başlamış oluyor. Çeşitli ergenlik belirtilerinin gözükmesiyle çocukluk dediğimiz dönem bitmiş oluyor. Aslında raporlarda, yasalarda 0-18 yaş arası çocuk olarak kabul ediliyor. 18 yaşından itibaren birey artık yetişkin sayılıyor. Çocuk kavramının ortaya çıkışı çok eski zamanlara dayanıyor. Çocukların yer aldığı tablolar eski zamanlardan beri bulunuyor. O zamanın tablolarında bulunan çocuk resimleri şimdiki gibi değil.
Yetişkinlerden tek farkı ebat olarak küçük olması. Yüz hatları, vücut hatları yetişkin bireylerden farksız. Bu algı sadece tablolarda değil insanların zihninde de aynı konumda. Yani çocuğun yetişkinlerden ebat olarak küçük olmasından başka bir farkı yok. 17. Yüzyıla gelindiğinde zihniyet değişikliklere uğruyor. Artık çocuğun yetişkinlerden olan ayrımının farkına varıyorlar. Çocuğun yetişkin bir birey haline gelmesi için okul hayatından geçmesi gerektiğini düşünüyorlar. Bu yüzden de çocuklar için yapılan gelecek planları, eğitim planları ortaya çıkıyor. Çocuğun özgün bir varlık olduğunu anlıyorlar. 17. Yüzyılda çocuk sayısı fark edilir derecede düşmeye başlıyor. Bu da çocukların daha ön plana çıkmasını, onlara verilen ilginin artmasına yol açıyor.
Çocuklara ayrılan zamanlar ve planlar artmaya başlıyor. Çağdaş toplum dönemine bakıldığında da daha farklı bir çocuk kavramı ve algısı görüyoruz. Bu değişimin en büyük sebebi eğitim alanında gelişmeler olması. Bu dönemde çocuklar artık toplumun geleceği olarak görülmeye başlıyor. Yetişkinler çocuklara bir umut gözüyle bakıyorlar. En önemli durumlardan birisi de artık çocuklar için eğitimin şart olduğu kanısına varılıyor. Günümüze bakıldığında da çocuk kavramı çok mühim bir yerde bulunuyor. Çocukların geleceğin kurtarıcısı olduğunun herkes farkında ve buna göre davranılıyor. Çocukluk kavramı kendi içinde farklı dönemlere ayrılıyor. 0-4 hafta yeni doğan dönemi, 1-11 ay süt çocuğu dönemi, 1-3 yaş oyun çocuğu dönemi, 4-5 yaş okul öncesi dönemi, 6-11 yaş okul çocuğu dönemi, 11-17 yaş ergen dönemi olarak adlandırılıyor.
Çocuk kelimesinin sadece bir tane anlamı yok. Çeşitli yönlere göre kavramın anlamı da değişim gösteriyor. Bilimsel yönden çocuk, 0-18 yaş arasındaki bireyler olarak geçiyor. Askeri yönden çocuk, 15 yaşından itibaren savaş dışında milli görevlerde bulunabilir. Ekonomik yönden çocuk, 0-16 yaş arası bireyler olarak adlandırılıyor. Hukuk sistemi yönünden çocuk, 18 yaşından küçüklere deniyor. Ama 18 yaşından küçük bireylerde yargılanabiliyor. Toplumsal yönden çocuğun belli bir yaş sınırı yok. Çocukluktan çıkma belirtileri göstermesi yeterli. Davranışlarıyla, konuşmalarıyla çocukluk dönemini bitirmiş olarak kabul ediliyor. Dini yönden (İslamiyet’te) çocuk, ergenlik dönemine girdiği yaştan itibaren çocukluktan çıkmış oluyor.
Çocukluk dönemindeki en önemli faktörlerden birisi de eğitimdir. Çocuğun iyi bir eğitim alması gelecekteki hayatını büyük bir oranda etkiliyor. Çocuk eğitimde önemli olan bazı faktörler bulunuyor. bu faktörlerden bazıları şunlardır: kültür ve değerler, aile içi iletişim, yaşam standartları, çevre, psikoloji, maneviyat. Önemli olan faktörler eğitim için dikkat edilmesi gereken hususlardır. Çocuk eğitiminde en etkili olan araçlardan birisi oyuncaklardır. Birçok farklı oyuncak çeşidi ile çocuklarınızı eğitimine katkıda bulunmak için sizleri buraya alalım.
Kampanya ve Fırsatlarımızdan İlk Siz Haberdar Olun!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Daha fazla...