Bilindiği gibi Helva yapımı, Türkiye köy ile kasabalara kadar yaygın bir tatlıdır. Helva aslında Arapça dilinde genel itibar ile tüm tatlıları ifade etmek maksadıyla kullanılır. Kelimenin kökeni ise “hulviyyat” sözcüğünden gelir. Yine Arapçaya özgü olan helva kelimesi, tatlı kelimesi ile aynı anlamda kullanılır. Bu durum Türk mutfağında yer alan çeşitli tatlılar içerisinde hem malzemesi hem hazırlanış tekniği hem de sunumu ile helvayı kendisine özgü bir kolu ifade etmektedir.
Helvanın faydaları saymakla tükenmez. Helva tatlısı irmik unu, şeker, su, tarçın ve tuz gibi çeşitli malzemelerin bir araya gelmesi ile yapılır. Özelikle dünya da hele ki Ortadoğu ile Ön Asya’da çok fazla sevilen bir tatlı çeşididir. Helva özellikle Türkiye en başta olmak üzere birçok farklı Orta Doğu ülkesinde de yaygın bir o şekilde yapılan kültürel bir tatlıdır. Bu sebeple helvanın pek çok ülke de birçok farklı çeşidi yapılmaktadır. Diğer yandan amin çorbası yenildikten sonra helva ikram edilir. Türk mutfağında da özellikle un helvası ve irmik helvası çok sık yapılır. Bunların yanı sıra ayrıca cevizli yaz helvası, bademli helva, cevizli helva, tahin helvası, kakaolu tahin helvası gibi birçok helva çeşidi de yaygın olarak üretilmek de ve yapılmaktadır. Helva tatlısı temel olarak un veya irmiğin yanı sıra yağ, şeker, süt ve kaymak malzemeleri kullanılarak yapılmaktadır.
Üzüm, dut ve keçiboynuzu gibi meyvelerin ezilmesiyle yapılan pekmez de hiçbir koruyucu, tatlandırıcı bulunmaz ve 68 °C geçmeyecek bir şekilde vakumlu kazanlarda kaynatılarak yapılır. Pekmezin içeriğinde kalsiyum bulunur ve çocukların daha güçlü bir kemik yapısına sahip olması için katkı sağlar. İçerisinde doğal şeker ve demir bulunduğu için ayrıca çocukların zeka gelişiminin de de önemli rol oynar. Pekmezin içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve demirden ötürü hem hamile hem de emziren hanımların da pekmez tüketmesi önerilmektedir.
Çocukların büyüme dönemlerinde beslenmenin iyi olabilmesi gerekir. Bunun içinde aldığı aminoasitlerin dengesi iyi olmalıdır. Bu denge önce anne sütü sonrasında ise pekmezden çok iyi bir şekilde karşılanabilir. Ek olarak pekmez kırmızı kan hücrelerinin de oluşumuna yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. İnsanların günlük ihtiyacı olan B6 vitamininin %15’ini karşılar. Bu sayede vücuttaki yağ, kolesterol miktarının da kontrolüne yardımcı olur. Pekmez etkili bir antioksidandır. Bu yüzden kalp rahatsızlıkları ile kansere karşı koruyucudur.
Doğal bir lif kaynağı olan tahin, bağışıklık sistemini destekleyen çinko, demir, bakır ve selenyum mineralleri açısından oldukça zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendiren tahin özellikle mevsim geçişlerinde hastalanma riskini düşürür. Ayrıca içeriğinde bulunan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri de beyin sağlığını korur. Bu sayede yaşlılığa bağlı olarak hafıza kayıplarını önler. Yüksek miktarda bulunan bitkisel proteini sayesinde hem çocukların hem de yetişkinlerin kaslarını güçlendirir ve kas gelişimine önemli katkı sağlar. Eğer ağır antrenmanlar ve egzersizler yapacaksanız antrenman sonrası tüketeceğiniz tahin kas yorulmalarının önüne geçecektir.
Kampanya ve Fırsatlarımızdan İlk Siz Haberdar Olun!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Daha fazla...