İlköğretim kitapları, o yaş grubundaki öğrencilerin seviyelerine uygun şekilde üretilen yardımcı kitaplar ve okuma/ hikâye kitaplarından oluşmaktadır. İlköğretim öğrencilerinin derslerde öğrendikleri bilgilerin pekiştirilmesi için tasarlanan yardımcı kitaplar ve okuma alışkanlığı kazanarak ufuklarının gelişimine katkıda bulunacak hikâye kitapları ilköğretim kitapları olarak karşımıza çıkar.
Yardımcı kitaplar, eğitim gören çocukların okulda öğrendikleri bilgileri pekiştirmeleri ve dersleri daha iyi kavrayabilmeleri için hazırlanan kitaplardır. Yardımcı kitapların temel amacı çocukların derslerinde yani eğitim hayatlarında onlara destek olmaktır. Farklı yaş grubu ve seviyeye göre çeşitlenen yardımcı kitaplar eğitim hayatına giren tüm öğrenciler için uygun olacak şekilde hazırlanmaktadır.
Okul hayatının başlaması ile çeşitli kitaplar çocukların hayatına girer. Yardımcı kitaplar da bu kitaplardan birisi olarak karşımıza çıkar. Çocuklar için eğitim destekleme amacı güden bu yardımcı kitaplar genelde 1, 2, 3 ve 4. Sınıf öğrencileri için yaygındır. 1. Sınıf öğrencileri için daha çok okuma ve yazma becerilerini pekiştirmeye yönelik hazırlanan yardımcı kitaplar; daha ileriki seviyelerdeki öğrencilere derslerde öğrendikleri bilgileri tekrar ederek unutmama ve pekiştirme sağlamaya yöneliktir.
Herkes gibi çocukların da sanatı, özellikle de edebiyatı öğrenme ve kendilerini bu alanlarda geliştirme hakkı vardır. Çocukların bu haklara sahip olduğunu bilen düşünürler ve yazarlar sayesinde de çocuk edebiyatı hayatımıza girmiş oldu.
Eskiden çocuk edebiyatı ninniler ve tekerlemelerle başlar, masallar, efsaneler, destanlar, fabllar, atasözleri ve deyimlerle devam ederdi. Sanayi toplumunda yazılı kültüre geçişle birlikte çocukların yazılı edebi ürünleri tüketmesinin önü açılmış, ancak yetişkinler için üretilen çeşitli edebi ürünleri çocuklar kolaylıkla kullanamamaktadır. Böylece çocuk edebiyatı doğdu ve zamanla iyice gelişti. Günümüzde yetişkinler için yazılmış bazı edebi eserleri çocuklar okuyabilse de konu olarak çocuklar için edebiyatçılar oldukça uzmanlaşmıştır. Edebi ürünler çocukların yaşına, cinsiyetine, ilgi ve ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir hale gelmiş ve çok fazla çeşitlenmiştir.
Günümüzde çocuk edebiyatı edebiyatı geride kalmıştır. Belki de buna çocuk edebiyatının dışında “çocuk yayıncılığı” demek daha doğru olur. Ebeveynler, çocuklara yönelik yayınları çeşitli mecralardan temin edebilirler. Bunlar ağırlıklı olarak çocuk edebiyatı ürünlerinde (öykü, hikaye, bilmece, roman, çizgi roman vb.), çocuk dergilerinde, TV programlarında (çocuk programları, çizgi filmler vb.) ve internetteki çocuk sayfalarında kendini göstermektedir.
Kampanya ve Fırsatlarımızdan İlk Siz Haberdar Olun!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Daha fazla...