Bebek kundaklama oldukça eski bir gelenektir. Özellikle son yıllarda anne bebek ürünleri arasında kundak bezleri, kundak örtüleri ve kundak battaniye modelleri oldukça popüler hale geldi. Aslında kundaklamanın tarihi antik döneme kadar uzanır. 17. yüzyıla gelindiğinde kundaklama yöntemi popülaritesini yitirmiştir. Günümüzde ise bu işlem yeniden gündeme sık bir şekilde gelmeye başladı. Bu nedenle birçok ebeveyn “Bebeğime kundak yapmam doğru olur mudur?” sorusunu sormaya başladı.
Bebeklerin doğum sonrasındaki ilk aylarında kendi hareketlerinden ötürü sık sık uyanmaması ya da üşümemesi için bebeğin sıkıca sarılarak sarmalanması kundaklama işlemidir. Özellikle bu yöntem eski dönemlerde bir gelenek olarak bebeklerin doğumu ile aylarca kullanılırdı. Fakat süreç içerisinde kundaklamanın gelişimsel olarak kalça çıkığı eğilimi yarattığı bilimsel olarak fark edildi ve uzmanlar tarafından bu yöntemin kullanılması yasaklanarak konuya ilişkin ebeveynler uyarıldı. Yine de son dönemlerde özellikle yeniden bebeklerde kundaklama yöntemi yeniden görülmeye başlanmıştır.
İlk olarak kundaklamanın avantajları nelerdir, kundak battaniye kullanmadan önce bilmekte fayda var. Kundaklanan bebeklerin özellikle geceleri kendi kendine uyanma sıklığı azalır. Uyanması durumunda ise kendi başına uykuya dönmesi daha kolay olacaktır. Bebekler güven duygusundan hoşlanır bu nedenle kundaklama, anne karnındaki sarmalanmış ortam hatırlanacağından kundaklama yönetimi de doğal olarak bebeği güvende hissettirecektir.
Yeni doğanların çırpınır ve kendi kendilerini rahatsız edebilirler. Kundaklama yöntemi ile bu durum engellenir ve böylece kendi kendini uyandırması da ortadan kaldırılır. Kundak şeklinde sırt üstü yatırılan bebek ani hareket edemeyeceği için, Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini de azaltabilir. Ek olarak beyin hasarıyla doğan bebeklerde kundaklama yönetiminin ağlamayı azalttığı uzmanlar tarafından gözlemlenmiştir. Son olarak kundaklama sayesinde bebeğin daha uzun uyuması ile anne de dinlenebilir, bu da oldukça avantajlıdır.
Bebeklere kundaklama işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken birtakım incelikler var. Öncelikle kundak bebeğin gerinme, el ve kol hareketlerini kısıtlayacağından ötürü bebeğin yalnızca uyku halinde olması durumunda yapılması daha yararlı olacaktır. Buna ilaven bebeklerin üçüncü ve dördüncü ay itibari ile kendi kendine yatak içerisinde dönme becerisi geliştiğinden bu aylardan itibaren kundaklama işlemi bırakılmalıdır. Kundak içerisinde yüzüstü yatırılan bir bebek hareket edemeyeceği için ani bebek ölümü sendromu gerçekleşebilir. Bu nedenle de kundak yapılan bebek mutlaka sırt üstü pozisyonda yatırılmalıdır.
Kundaklama işleminde bebeğin başı dışında tüm bölgeleri sarıp sarmalanır. Fakat bu kundaklama şekli birçok risk taşır, bu yüzden de yarım kundak yapmayı tercih edebilirsiniz. Bebeklerin doğal pozisyonunu bozmayan ve o pozisyonda kalmasını sağlayan yarım kundakta bebeğin kalça ve bacakları çok sıkılmaz. Yalnızca bebeğin gövdesinin üst kısmı daha sıkı sarılır. Bu kundaklama şekli bebeğin daha çabuk uykuya dalmasını da sağlayan bit yöntemdir. Kolay bir şekilde kundaklama yapmanızı sağlayan kundak battaniye ile bebeğiniz rahat edecektir.
Ebeveynler tarafından kundak battaniyelere karşı son yıllarda oldukça talep bulunmaktadır. Çok fazla talep bulunduğu içinde piyasa da çok fazla çeşit bulunmaktadır. Doğal olarak da piyasada bebek kundak battaniye fiyat aralığı oldukça geniştir. Bu yüzden kendi bütçenize ve bebeğinize en uygun hazır, modern kundağı kolaylıkla bulup alabilirsiniz. Ortalama fiyatlar en düşük 14,17 TL’den başlamakta ve en yüksek 679 TL’ye kadar da uzanmaktadır. Bu kundak battaniyelerin her biri bebeğinizin ve sizin ihtiyacınız olan kriterlere göre de farklılık göstermektedir. Bu sebeple kendi ihtiyacınız veya özel talepleriniz doğrultusunda seçim yapabilirsiniz.
Kampanya ve Fırsatlarımızdan İlk Siz Haberdar Olun!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Daha fazla...