Doğumdan zorunlu eğitim çağına kadar olan okul öncesi eğitim, çocukların gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını ve yeteneklerini dikkate alır, çocuklara sağlıklı fiziksel, duygusal, dil, sosyal ve psikolojik gelişim sağlar, olumlu bir kişilik temeli oluşturur ve onların gelişimlerini ortaya koyar. Yaratıcı yönleri çocukların özgüvenlerinin tam olduğu, ebeveynlerin ve eğitimcilerin aktif olarak katıldığı sistemli bir eğitim olarak tanımlayabiliriz. 17 yaşından önce zeka gelişiminin %50'sinin 4 yaşında gerçekleştiğini düşünürsek, 4 yaşından itibaren %30'a, 8,17 yaşında ise %20'ye ulaşacaktır. Çocuğun gelişiminin hızlı bir şekilde 0-6 yaş hedeflendiği söylenebilir. Yıllar içinde temelleri atılan fiziksel sağlık ve kişilik yapısı ilerleyen zamanlarda da aynı yönde gelişmek için büyük bir fırsat yakalayacaktır. Bu nedenle çocukların sağlıklı birer birey olmaları için okul öncesi eğitime önem verilmelidir.
Günümüzde özellikle büyük şehirlerde annelerin işleri ve oyun alanlarının azlığı nedeniyle küçük çocukların bakımı, beslenmesi, eğitimi ve bilgisi yetersiz kişiler veya apartmanlarda büyükanne ve büyükbabalar tarafından denenmektedir. Çocuklara evde bu kişiler tarafından ne kadar iyi bakılırsa bakılsın, ne kadar severlerse sevsinler, aile dışında arkadaş ve oyun ortamına sahip olacak eğitimcilere ihtiyacı vardır ki sosyal gelişimini gerçekleştirebilsin ve ulaşamadığı eğitim fırsatlarına kavuşabilsin. evde sağlanmalı ve örgün bir eğitim programına katılma.
Çocukların fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal ve dil becerilerine göre gelişmesini sağlayan bir eğitim ortamı sağlamak. Dil gelişimi ve doğru kullanım için fırsatlar sağlamak. Öz bakım yeteneği kazanmak. Fiziksel becerileri geliştirmek. Kendi başına ayağa kalkabilen bağımsız bir kişi olması için onu desteklemek. Yaratıcı yönlerini ve ilgi alanlarını göstermek.
Okul öncesi eğitim kurumları ayrı bir binada tek katlı veya iki katlı bahçede hizmet vermelidir. Bina iyi ısıtılmalı, aydınlık ve ferah olmalıdır. Oyun odası düz ve geniş bir alan olmalı ve halı kaplı olmalıdır. Sınıfta temel köşeler olmalıdır. Materyaller çocukların ulaşabileceği yerlerde olmalıdır. Tuvalet sınıfa yakın ve çocuk sayısına göre olmalıdır. Binanın zemini kolay temizlenebilir malzemelerle kaplanmalıdır. Bahçede oyuncaklar ve top oyunları için düz alanlar olmalıdır. Öğretmenler okul öncesi eğitim alanında eğitim almalı, sağlıklı, hoşgörülü, mesleğini seven, aktif, sabırlı, güler yüzlü, çocuklarında bir nebze olsun ilerleme görebilen ve yeniliklere istekli olmalıdır. Her okul öncesi eğitim kurumunun bir eğitim planı olmalıdır. Program hazırlanırken çocukların yaşı, gelişim özellikleri ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurulmalıdır. Planın uygulanmasında “yaşayarak öğrenme” ilkesini hayata geçirmeli.
Okul öncesi eğitim seti kitabında yer alan eğitim seti yaş grubuna göre değişiklik göstermektedir. 1-2, 3-4, 5-6 ve 6-10 yaş kitaplarının farklı özellikleri olduğundan okul öncesi için uygun kitap seçimi oldukça kolay olacaktır. Ayrıca kitap üzerindeki farklı renklerin çocukların ilgi alanlarına göre ayarlandığı görülmektedir. 5-6 yaş arası çocuklara yönelik kavramsal eğitim seti sayesinde, çocuğun zemindeki entelektüel gelişimini adeta arttırabilir. Eğitim paketinde yer alan matematik, çizgi ve diğer kitaplar sayesinde çocuklar için okulun ilk aşamasının zorluğunu önleyebilir ve çocukların okula daha iyi uyum sağlamasını kolaylaştırabilir. Anaokulundaki tüm kitapların çocuğun yaş ortalamasına göre değişiklik gösterdiğini belirtmekte fayda var.
Kampanya ve Fırsatlarımızdan İlk Siz Haberdar Olun!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Daha fazla bilgi için